На 3 ноември 1957 г. - преди цели 65 години - Съветският съюз

...
На 3 ноември 1957 г. - преди цели 65 години - Съветският съюз
Коментари Харесай

Днес се навършват 65 години от полета на кучето Лайка в космоса

На 3 ноември 1957 г. - преди цели 65 години - Съветският съюз изстрелва от космодрума Байконур апарата " Спутник-2 " с кучето Лайка на борда. То става първото живо създание, напуснало рамките на Земята, само че умира в околоземна орбита 5-7 часа след изстрелването. По този мотив ТАСС предлага взор към суборбиталните и галактически полети с присъединяване на кучета.

Експериментални полети в Съюз на съветските социалистически републики с присъединяване на животни

Преди да изпрати човек в космоса, Съюз на съветските социалистически републики прави пробни полети с кучета и други живи организми с разнообразни галактически апарати. Предварително върху животни са проучени и изпитани поносимостта към претоварване по време на изстрелване и резултатите на безтегловността. Направена е и оценка на разнообразни системи за поддържане на живота и съоръжение за телеметричен надзор на положението на организма по време на галактически полет.

През 1949 година в Съюз на съветските социалистически републики е утвърдена доктрината за галактическа биология и медицина, която планува пробни полети на животни в космоса. За тестови животни са определени непородисти кучета, защото те са по-издръжливи и непретенциозни. Кучетата, чието тегло не би трябвало да надвишава 6-7 кг, а височината да не повече от 35 сантиметра, се образоват в специфична лаборатория.

В Съединени американски щати за съществени тестови животни за галактически полети са определени маймуни - нормално макаци резус или саймири.

Изстрелване на геофизични ракети с кучета

В интервала сред юли 1951 година и юни 1960 година от полигона " Капустин Яр " в Астраханска област се правят суборбитални изстрелвания на геофизични ракети. Ракетите със специфични отсеци за кучета, доближават височина над 100 километра. След това техните отделящи се бойни глави дружно с животните се спускат с парашут на Земята. От 1954 година кучетата се катапултират в скафандри, инсталирани на специфична количка, оборудвана с парашут и система за поддържане на живота. Полетите не престават сред 15 и 20 минути, написа Българска телеграфна агенция. Осъществени са общо 29 изстрелвания на геофизични ракети с присъединяване на 36 кучета (някои от тях летят по няколко пъти). 15 от животните умират. 

Полетът на Дезик и Циган 

Кучетата Дезик и Циган са първите, изпратени на пробен полет с геофизична ракета. На 22 юли 1951 година ракетата Р-1В издига херметизираната кабина с животните на височина 100,8 километра. Петнадесет минути по-късно кучетата се приземяват наред с парашут на 20 километра от мястото за изстрелване. Те стават първите кучета, направили суборбитален полет оттатък горните пластове на атмосферата - условната граница сред земната атмосфера и космос (100 километра), избрана от Международната авиационна федерация (FAI). Целият полет е сниман с кино камера, инсталираната в кабината. 

Скоро след първия си полет, на 29 юли 1951 година, Дезик започва със идната ракета дружно с куче на име Лиза. При приземяването обаче парашутът не се отваря и двете животни умират. 

Циган повече не взе участие в полети и живее над 10 години. 

Полетът на Лайка 

Космическият уред " Спутник-2 " е основан скоро след изстрелването на първия неестествен сателит на Земята на 4 октомври 1957 година, без прелиминарен план. Апаратът съставлява конична капсула с височина към 4 метра и диаметър на основата 2 метра. Общото му тегло е 508,3 кг - шест пъти повече от първия сателит, който тежи 83,6 кг. Още през цялото време се знае, че кучето няма да оцелее. " Спутник-2 " няма по какъв начин да бъде върнат на Земята, защото технологиите за задачата към момента не са създадени. 

Двегодишно куче на име Лайка е определено за полета от Владимир Яздовски, лекар на медицинските науки и началник на медико-биологичните проучвания на ракетите.

На 3 ноември 1957 година " Спутник-2 " с  Лайка на борда се насочва към космоса от космодрума Байконур. Изстрелването е осъществено с междуконтиненталната балистична ракета R-7. При излитането сърдечният темп на кучето е три пъти по-висок от естествения (до 260 удара в минута), а честотата на дишането му се усилва 4-5 пъти, само че при нулева гравитация всички параметри се възстановяват.

Поради конструкторска неточност спътникът се нагрява бързо: през първите часове температурата в кабината варира от 10 до 38 градуса Целзий, а на осмия час доближава 42 градуса. През първия ден от полета оборудването се поврежда и телеметричната информация от " Спутник-2 " се забавя. В резултат на това е невероятно да бъдат получени точни данни за положението на Лайка. Предполага се, че кучето е починало след 5-7 часа полет. 

" Спутник-2 " остава в околоземна орбита повече от четири месеца, до момента в който изгаря в атмосферата на 14 април 1958 година Космическият уред прави общо 2370 обиколки към Земята.

Полети на други кучета с кораби-спътници

След Лайка за изпращане на животни в космоса се употребяват пробни кораби-спътници - прототипи на първия пилотиран галактически транспортен съд " Восток ". Изстрелванията се правят от Байконур. Основната цел на тези задачи с животни на борда е по-нататъшното тестване на системите, осигуряващи виталните функционалности на индивида в космоса, както и сигурността на полета и завръщането на Земята. 

Първият старт на 28 юли 1960 година приключва с крах. Кучетата Лисичка и Чайка умират в резултат на детонацията на ракетата 8К72 (по-късно наречена " Восток " ) на 23-ата секунда от полета.

Следващото изстрелване е сполучливо. На 19 август 1960 година в космоса е изстрелян " Спутник-5 " с Белка и Стрелка на борда. Кучетата прекарват към 27 часа в околоземна орбита, правейки общо 17 обиколки. Белка и Стрелка са първите живи същества, които се завръщат наред на Земята от орбитален полет.

На 1 декември 1960 година е изстрелян кораб-спътник с кучетата Мушка и Пчьолка. След като прекарват в космоса 24 часа, те умират при завръщането си поради щета на спирачния мотор. 

На 22 декември 1960 година щета на ракетата-носител 8К72 предотвратява изстрелването в космоса на кораб-спътник с кучетата Алфа и Жулка и други живи организми на борда. След суборбитален полет с оптималната височина 214 километра спускаемият уред се приземява в Красноярския край. Кучетата оцеляват, само че плъховете, насекомите и растенията на борда умират.

През 1961 година, с цел да се вземе окончателното решение за полета на човек в космоса, кучета са изпратени два пъти в орбита с галактическия транспортен съд " Восток " - на 9 март Чернушка и на 25 март Звьоздочка. Животните покриват напълно пътя, който следва да измине първият човек, полетял в космоса - Юрий Гагарин.
 
Полетът на Ветерок и Угольок   
    
Последните кучета-космонавти в Съюз на съветските социалистически републики стават Ветерок и Угольок. Между 22 февруари и 16 март 1966 година те правят полет с галактическия уред " Космос-110 ", който съставлява непилотирана версия на кораба " Восток ". Животните прекарват в космоса рекордните 21 дни и 18 часа. Ветерок и Угольок се завръщат наред на Земята и даже се снабдяват със крепко поколение. 

Впоследствие руски и съветски учени употребяват за пробни полети плъхове и маймуни, както и земноводни, инсекти, растения, бактерии и други живи организми. 
   
Освен Съюз на съветските социалистически републики, изстрелвания с кучета прави и Китай. През юли 1966 година са осъществени два сполучливи старта на геофизични ракети с кучета Сяо Бяо и Шаншан. Ракетите доближават височина към 100 километра.

Признание за кучетата, взели участие в пробни полети

През 1958 година пред постройката на Парижкото сдружение за отбрана на кучетата е издигната гранитна колона в памет на опитните животни, починали при научни опити. Върхът й е увенчан със сателит, от който наднича муцуната на Лайка.

На остров Крит в Гърция, на територията на Музея на Хомо сапиенс, е повдигнат монумент на Лайка, Белка и Стрелка.

В Москва на постройката на Централния проучвателен и изпитателен център на съветското министерство на противовъздушната защита, където кучетата са били готови за полет, е открита паметна плоча на Лайка, както и на Белка и Стрелка. Пред постройката е повдигнат монумент на Лайка. 

В Ижевск има монумент на кучето Звьоздочка. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР